De kratstoelvrienden

De kratstoel is ‘geboren’ op een zonnige zondagmorgen in 2004. Naar aanleiding van een mooie gebeurtenis vierde een gezelschap vrienden in de tuin een feestje. Eén van die vrienden was Jaco Melse. Er werd natuurlijk ook bier gedronken en vanzelfsprekend zat er iemand op het bierkrat. Jaco zat dit aan te kijken en dacht plotseling: dit kan beter. Onderzoek leerde hem dat er gek genoeg geen gemakkelijke en comfortabele voorziening bestond om prettig op een bierkrat te zitten; iets dat veel bierminnende mensen toch deden en doen. Het idee was geboren: een eenvoudige stoel met zitting en rugleuning die je gemakkelijk bovenop een krat kunt zetten.

De eerste paar jaar ontbrak het Jaco aan tijd om het idee serieus op te pakken. In 2008 veranderde dat. Jaco ging toen samen met wat vrienden aan het experimenteren met een kantinestoel zonder poten waaronder je dan een los te produceren ‘pasvorm’ zou monteren. Nou, dat bleek niet te werken.

Vervolgens ontstond het idee om richting het WK van 2010 een kratstoel te lanceren die zou lijken op een stadionstoeltje, met een ingebouwde opener natuurlijk. Jos en Elias waren inmiddels ook ‘partner in crime’.

In 2009 vroegen we daarom een ontwerpbureau om een 3D ontwerp te maken voor een kratstoel met opener. Begin 2010 lieten we op basis van dit 3D ontwerp een eerste prototype maken. Helaas waren we toen al te laat om de kratstoel nog te kunnen lanceren voor het WK van 2010. Dus ging het idee even in de ijskast. Tot de zomer van 2011, met uitzicht op het EK in 2012, toen Anne het vriendenviertal compleet maakte. Elias bedacht de term ‘kratstoel’, de vrouw van Jos kwam met de naam ‘BottomsUp’ en een andere vriend, Arco van Bergen, ontwierp het logo van BottomsUp.

Na een aantal jaren proberen, volhouden en verbeteren – en ook een stevig aantal biertjes later – was in 2012 de kratstoel dan een feit. En wat was er dan Nederlandser om ‘m in oranje te lanceren voor onze EK voetbalfinale!

In 2014 volgde nog een mooi ’toetje’. Vlak voor het WK in dat jaar, benaderde de Volkskrant ons met de vraag of de kratstoel in hun magazine mocht worden gepubliceerd. En een week voor het WK publiceerde de Volkskrant paginagroot onze kratstoel als MOOI designartikel. Met als gevolg (opnieuw) een veelheid aan kratstoelbestellingen.

De marketing voor de kratstoel werd verzorgd door Marketing Guys uit Amersfoort. Dit is het marketingbureau van één van de oprichters van BottomsUp: Elias Crum.

De kratstoel is in opdracht van ons in Nederland ontworpen door o.a. LARA engineering en Metaco Tooling. Onze kratstoel werd voor ons eveneens in Nederland geproduceerd door Structura. Al met al een oer-hollands product dus. Inmiddels zijn we gestopt met de productie van de kratstoel.

BottomsUp was Anne Hup, Jos Stoit, Elias Crum en Jaco Melse. Wil je contact met ons? Klik dan hier.